SEFAB grundades för över 25 år sedan och den medarbetare vi ska träffa i dagens reportage kommer ihåg företagets 10-årsjubileum. Hans engagemang går inte att undgå under vårt samtal. Det är Johan Dagberg, arbetschef och även känd för sin expertis inom ROT-projekt på SEFAB.

Johan började sin resa på SEFAB för 17 år sedan.

– Jag pratade med Pelle i telefon en måndag kväll, sen berättade han att jag var välkommen hit. Då var SEFAB betydligt mindre än idag och de flesta projekt var i Stockholm, en fasligt massa stambyten. För mig blev det stambyte i Tullinge, husbygge i Upplands Väsby och stambyten i Södermalm, berättar Johan.

Det är nog ingen slump att Johan har varit på SEFAB i över 17 år. Johan lyfter Pelle och Anders (SEFABs grundare och ägare) samt företagsklimatet under vårt samtal:

– Det speciella med SEFAB var från början närheten till Pelle och Anders och det man fått tillbaka utav dem som människa. Man har alltid känt stöd ifrån dem. Sen har det alltid varit väldigt många bra människor här på SEFAB, en värme i huset med högt i tak och folk som säger vad de tycker och tänker. Med Micke (Michael Stenberg, VD) i spetsen känns det väldigt bra och det finns möjligheter att det ska bli riktigt bra.

Varför blev det ROT och inte nyproduktion för Johan?

Johans historia inom byggbranschen började 1995 hos sin tidigare arbetsgivare. När han började hos SEFAB var det en del samma kontakter som tidigare och dessutom känner han sig bekväm med ROT-jobben.
– När jag var klar i Stockholm sa jag till Pelle och Anders att det skulle vara kul med nyproduktion. Då blev jag tilldelad att vara platschef på min första nyproduktion. Det var absolut också en erfarenhet, det blev jättebra och jag lärde mig mycket. Jag hade alltid Pelle och Anders nära mig, berättar Johan.

Men det var när Johan tog sig an en badrumsrenovering av 1200 badrum fördelat under 4 år som ett logistiktänk väcktes. Han beskriver utmaningen i att under hög hastighet även planera väldigt mycket logistik:

– Det blev på något sätt spännande – att hitta det optimala flödet i produktionen. Att kunna skruva på detaljer och få det att flyta på så smidigt som möjligt. Ett stambytesprojekt går igenom samma moment som en nyproduktion fast i betydligt mindre portioner. Det såg jag som spännande, att få flödet fungera så bra som möjligt. Får vi optimalt flöde fungerar det för alla yrkesgrupper.

Sedan 2013 jobbar Johan som arbetschef och utgår från SEFABs huvudkontor i Norrköping. Han berättar vad hans roll innebär:

– Min roll innebär att jag projekterar och är med i kalkyljobbet tillsammans med kalkylavdelningen i våra samverkansprojekt samt hjälper till att ta fram tidsplaner. Sen tar platschefer över i projekten. Om jag lyckas bädda projekten bra behövs jag inte så mycket på plats mer än stöd, frågor och ekonomi. Jag har även den övergripande kontakten med beställare medan platscheferna har den dagliga kontakten.

Även om han jobbar med många projekt samtidigt berättar han att det är just det han brinner för och att det bästa i jobbet är hans kollegor. Som den ledare han är lyfter Johan även SEFABs personal och underentreprenörer:

– Allra oftast har vi så pass bra personal och platschefer som löser denna typ av jobb (ROT-projekt) utan större problem, då är det superkul! Det bara flyter på och vi levererar vecka ut och vecka in. Vi jobbar även mycket med samma underentreprenörer och vi känner varandra väl, vilket skapar en trygghet och lugn. När vi hittar lag och grupperingar vi fungerar bra ihop med tycker jag det ger en väldigt viktig framgångsfaktor.

Nu har vi mer insikt i jobbet, men vem är Johan?

– Jag är snart 50 år och bor tillsammans med min fru och våra två grabbar i Lindö. Jag flyttade till Norrköping som 13-åring efter att ha bott i Malmö och Eskilstuna. Nu för tiden är skidor ett gemensamt intresse i familjen och jag har en bakgrund som seglare.

I skolan gick Johan 4årig teknisk bygg och har också en bakgrund som alpin-skidåkare.

– Vi for runt i Sverige och åkte skidor. När jag var 19 år blev jag tränare och är även tack vare skidåkningen jag fick mitt första jobb inom byggbranschen då det skapade kontakter till mitt första jobb, berättar Johan.

Stort tack för en inblick i din vardag på SEFAB, Johan!