Bild: BRF Kroken

I den gamla textilfabriken på Garvaregatan i Norrköping har SEFAB haft äran att genomföra en renovering av BRF Krokens innergård under det senaste halvåret. Dennis Johansson, arbetschef på SEFAB och Anette Åhlenius, ordförande i BRF Kroken ger oss en inblick i projektet.

– Vi har rivit upp i stort sett hela innergården, inklusive asfalten. Efter det har vi fixat ny isolering samt tätskikt, nytt ytskikt i form av plattsättning, nya planteringar, blomlådor i cortenstål och nya skärmar för uteplatserna på entréplan, berättar Dennis.

Anette Åhlenius förklarar att bakgrunden till renoveringen är problem med vatten som runnit ner i föreningens garage och samlingslokal.

– Eftersom vi är måna om att sköta om vår vackra och anrika fastighet på ett bra sätt, tog vi hjälp för att åtgärda problemet. Detta ledde till en ganska omfattande renovering av vår innergård eftersom vattnet som läckte in ner till garaget, kom uppifrån, ifrån innergården, berättar Anette.

I samband med projektet har man tagit vara på arbetet och förädlat hela innergården för att ge den ett lyft. Dennis lyfter under vårt samtal Nilles (platschef på SEFAB) arbetssätt och smarta metodval längs vägen.

– Tack vare smarta metodval längs vägen har vi lyckats få in mer kvaliteter i samma budgetpeng, ett exempel på detta är att vi tack vare ett annat tätskiktsystem även kunde göra om hela ytan under portalen ut mot gatan också, vilket egentligen inte var tanken när projektet startade, säger Dennis.

Dennis fortsätter:
– Vi har haft en bra dialog med BRF Kroken och projektet är löpt på fint tack vare Nille, våra yrkesarbetare och underentreprenörer! Vi känner oss mycket nöjda över det fina resultatet.

Anette menar att renovera en hel innergård har sina utmaningar och prövningar med sig för de som bor i föreningen.
– Att gräva ur en hel innergård ner till bara plåten är både bullrigt och dammigt i perioder. Men SEFAB och deras underentreprenörer (Haga ROT, Häv & Gräv med flera) har utfört arbetet så smidigt som det var möjligt, utan några incidenter så att kostnaderna har hållits nere.

Anette fortsätter:
– Det har varit många mycket yrkesskickliga personer anlitade av SEFAB i entreprenaden. Konstruktör, ställningsbyggare, plåtslagare, undertaksmontörer, elektriker och så klart SEFABs egna snickare. Jag som lekman har inte full koll på alla duktiga människor som arbetat med vår innergård.

BRF Kroken genom Anette är väldigt nöjda över resultatet och lyfter fram en stor eloge till trädgårdsarkitekten
– Det blev ju såå snyggt, en stor eloge till trädgårdsarkitekt Emelie Nisu som ritat och valt ut marksten, planteringskärl och växter. Och SEFAB har platsbyggt tjusiga insynsskydd i cederträ – det känns lyxigt, säger Anette.

Vi på SEFAB vill tacka Haga ROT som skött rivningen, Häv och gräv som fixat ytskikt och planteringar, Balck och Hjelmgren som fixat tätskiktet, Boman El som fixat all el och belysning samt övriga samarbetspartners som varit en del av projektet!

Och inte minst, ett stort tack BRF Kroken för förtroendet!

Bild från provtrycket som genomfördes genom att fylla hela gården med vatten för att säkerställa att det nya tätskiktet vart tätt