• Inläggskategori:Nyheter / Projekt

Sedan augusti 2022 har SEFAB på uppdrag av HSB Östra utfört renovering av Kolonien 22 samt Kolonien 24-25, totalt 47st lägenheter. Båda projekten har inkluderat badrum samt köksrenovering och uppfräschning av hallar. 

– Kolonien 22 stod färdigt i januari och nu har vi fått en godkänd slutbesiktning även för Kolonien 24-25. Det är alltid lika roligt att nå mål och få se slutprodukten, berättar Johan Dagberg som är arbetschef på SEFAB. 

Joni Hietanen har varit platschef på både Kolonien 22 och Kolonien 24-25.

– Utöver kök, badrum och hallar har vi bytt ut samtliga ytterdörrar och rustat upp källarutrymme med nya lägenhetsförråd, cykelrum och barnvagnsrum. En av de sista sakerna vi slutförde var att bygga om en av husets lokaler till en lägenhet, berättar Joni. 

Bakgrunden till projektet beskriver Mattias Nilsson, projektledare på HSB Östra som ett planerat renoveringsbehov:

– HSB har ett renoveringsbehov i hyresfastigheterna, vi har satt upp en strategi för att renovera fastigheterna i en viss turordning.

Mattias fortsätter:

– Vi har hittat ett bra koncept som vi renoverar efter för att få ett hållbart och bra hus, målet med renoveringen är att huset renoveras för att hålla många år framåt, vi installerar bla. nytt FTX system i alla lägenheter. Vi jobbar efter att ha så nöjda kunder som möjligt.

Johan Dagberg berättar om processen och det positiva samarbetet: 

– Samarbetet med HSB Östra funkar klockrent, de är duktiga och förstår innebörden av vårt arbete. Dessutom ser de vinningen i långsiktigt samarbete och är ett resultat över alla projekt vi jobbat med tillsammans.

Johan berättar att konceptet som beställaren tagit fram är ett bra upplägg för en effektivitet i projekten:

– Konceptet som HSB har tagit fram med att man fokuserar på ny ventilation, byta avloppsstammar, renovera badrum och kök är ett bra upplägg. Det gör att vi hittar synergier och får en bra effektivitet i projekten och kan hålla en kort evakueringstid för de boende, i detta fall fem veckor, berättar Johan. 

Det mest omfattande i renoveringarna var att sätta in FTX-ventilation, något som Mattias lyfter som en betydande del av renoveringen:

– Att installera nytt FTX i alla lägenheter innebär bättre boendeklimat och minskad energiförbrukning i fastigheten, säger Mattias.

Joni, platschef på SEFAB lyfter fram en behaglig arbetsmiljö där man jobbat tillsammans med partnering och kontinuerliga workshops:

– Vi har utvecklar och utvecklar arbetet kontinuerligt under projektens gång. Vi finjusterar tidsplaner, metodval med mera. Det har varit två spännande projekt.

Nu är vi i mål med Kolonien 22 samt 24-25 och HSB Östra är nöjda med resultatet:

– Resultatet är vi jättenöjda med. Vi har haft ett långsiktigt samarbete med SEFAB i våra stambyten, vi har hela tiden gemensamt försökt hitta bättre och smartare lösningar för att få en så pass bra slutprodukt som möjligt till våra boende. Detta tycker vi att vi har lyckats väldigt bra med tillsammans, säger Mattias på HSB Östra.

Vi på SEFAB vill tacka all fantastisk personal som gjort ett mycket fint jobb! Vi vill även tacka våra duktiga underentreprenörer: Sandbäckens Rör, VentPartner, Bomal El, Fridströms måleri, Haga ROT, Millenium golv samt Golvmaterial i Norrköping.

Stort tack HSB Östra för förtroendet!

Kolonien 22