I över två år har 126st lägenheter genomgått stambyten, renovering samt ombyggnation med tillhörande utrymmen i källare och vind i stadsdelen Berga i Linköping. Projektet är på uppdrag av Stångåstaden och står sedan ett par månader tillbaka klart med en godkänd slutbesiktning och samtliga boenden har kunnat flytta tillbaka.

Vi träffar Emma Eklöf, platschef på SEFAB samt John Hall på Stångåstaden.

– Projekt Larmvakten har inneburit stambyten, renovering samt ombyggnation av 126st lägenheter med tillhörande utrymmen i källare och vind. Vi har jobbat med varje trapphus i ungefär tio veckor. Vi har även jobbat med den utvändiga miljön. Dränerat om husen och lagt ny kulvert. Vid återställningen har även vissa delar av gårdarna rustats upp, berättar Emma.

John på Stångåstaden berättar att fastigheten bedömts vara aktuell för renovering:

– Under senare år har vi flertalet vattenskador inom både badrum och kök pga. gamla stammar även ventilation, värmesystem och fönster var föråldrat och behövde förnyas. Detta är den fjärde och sista etappen inom Pionjärgatan som är planerad för renovering. Och efter detta så har hela Pionjärgatan fått en behövlig ombyggnad och standardhöjning.

John berättar att målet med renoveringen är att de boende ska flytta in i en modern lägenhet:

– Målet är att de boende skall kunna flytta in i en modern lägenhet med fina ytskikt, nytt kök och kaklade badrum. Innemiljön förbättras väsentligt genom tysta täta fönster och dörrar, ny FTX ventilation och ett modernt värmesystem.

Emma kom in i projektet början av 2022 när hon klev in i rollen som platschef efter att tidigare har jobbat som arbetsledare på SEFAB.

– Min tid på Larmvakten har varit väldigt rolig och lärorik. Det har varit ett intressant projekt för mig som ny med många olika delar att rodda med. Jag hoppas även att alla hyresgäster ska trivas och att de som redan hunnit bo in i sig i sina nyrenoverade hem trivs bra, säger Emma.

Nu har slutbesiktningen ägt rum och vi står här med en godkänd sådan. Emma berättar om en stolthet och vemod:

– Man känner en slags stolthet och väldigt kul att det har gått bra. Även om man stöter på hinder längs vägen blir det ett bra resultat. Det är hindren som gör att man lär sig desto mer. Samtidigt känns det vemodigt för alla som varit här och jobbat, SEFABs egen personal och underentreprenörer har varit så härliga. Även samarbetet med vår beställare Stångåstaden har funkat bra med bra dialog. Vi har dessutom klarat det utan att en enda inflytt blivit försenad. Alla aktörer är otroligt viktiga och jag är glad över att vi gått i mål tillsammans!

Även John bekräftar en god känsla när projektet nu är i mål:

– Jag har en bra känsla av projektet och jag tycker vi haft bra samarbete med högt i tak och god stämning.

Stort tack för förtroendet, Stångåstaden!